İçeriğe geç

Muzmahil Ne Demek

Müzmal anlamı nedir?

Arapça لحمضم (müzmahal) sözcüğü bağlamında ele alınabilecek kelimeler arasında, “sefih olmak, perişan olmak” anlamına gelen muzmal (Uysal, 2017: 84) ve “sefiller, perişan olmak” anlamına gelen muzmal make9 (Yalçın, 2022: 110) ile telaffuzda kısmen farklılık bulunan müzmaal10 ifadeleri de bulunmaktadır.

Muzhir ne demek Osmanlıca?

(ﻣﻈﻬﺮ) sıf. (Ar. iẓhār muẓhir “aydınlığa çıkarmak” kökünden) Görünür kılan, açığa çıkaran, tezahür eden: İzledik ve bize gösterildi ki, tezahür etmek bir zevkti / Şer’i muhtar’a bağlanıp sonundan onay aramak istemiyoruz (Osman Şems).

Mülhem ne demek anlamı?

En kısa tanımıyla ilham, bir şeyden esinlenmek veya esinlenmiş olmak olarak tanımlanır. Sıkça kullanılan ve yüksek bir fayda değerine sahip bir kelimedir. Mülhem ne anlama gelir? “Kalbe giden bir şey, bir kişinin kalbine giren bir şey, Tanrı tarafından ilham yoluyla kalbe açığa çıkarılan bir şey” anlamına gelen bir kelime olarak bilinir.

Münhedim ne demek Osmanlıca?

(ﻣﻨﻬﺪﻡ) sıf. (ar. inhidām ‘munhedim’ ‘yıkılmış’tan) Yıkılmış, harap olmuş: Kisra kapısı açıldı, munhedim / Kurtuluş Denizi battı ve mun’adim oldu (Hamdullah Hamdî).

Müzahire ne demek?

(ﻣﻈﺎﻫﺮ) sıf. (ar. muẓāheret muẓāhir “yardım etmek” kelimesinden) Destekleyen, destekleyen, yardım eden: Sen benim için en büyük destekçisin (Abdülhak Hâmit).

Müşel ne demek?

Türkler ayrıca zamanı belirlemek için 12 hayvanlı kendi takvimlerini geliştirdiler. Burada her yıl -toplamda 12- bir hayvanın adını aldı ve her 12 yıllık dönem için “müçe, müçö, müsel, müçöl” terimleri kullanıldı.

Mezahir ne demek?

1. Yaratılış, zuhur, tecelli yerleri: “Mazâhir-i envar.” 2. Var olmuş, tecelli etmiş şeyler, varlıklar, mevcudiyetler: Bunlar Allah’ın tecellileridir, Serâser / Tecellide tecellini gör kardeşim (Şemseddin Sivâsî).

Farsçada muz ne demek?

Bu, Farsça mūz موز kelimesinden gelen bir alıntıdır, “sıcak iklimlere özgü bir meyve, Musa sapientum.” (NOT: Bu kelime, aynı anlama gelen Arapça mawz مَوز kelimesiyle ilişkilidir.) Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça mōz veya mōc kelimesinden alınmış bir alıntıdır.

Münkat ne demek Osmanlıca?

Aralıklı ve bitmek üzere. Aralarında hiçbir bağ yoktur, ayrıdırlar. Herkesten ayrılıp bir kişiyle kalmak.

Mütedahil ne demek?

Birbirini kovalayan, iç içe geçen, iç içe geçen, iç içe geçen.

Mütehassis nedir?

“تَحَسَّسَ” (tehassesa) fiilinden türemiştir ve “hissetmek, hissetmek” anlamında kullanılır. Anlamı: “Uzman” duygularını kolayca hisseden ve bunların kendisini yoğun bir şekilde etkilemesine izin veren duygusal olarak etkilenen kişidir.

Mefkurem ne demek?

Arapça kökenli bir kelime olan mefkure, 20. yüzyılın en etkili düşünürlerinden biri olan Ziya Gökalp tarafından Türkçe’ye kazandırılmıştır. Bu kelime, fikir kelimesiyle aynı kökten türemiştir. Fikir, düşünce ve görüş anlamına gelirken, mefkure ulaşılacak hedef anlamına gelir.

Eski Türkçede güzel ne demek?

Orta Türkçe “sırlı” kelimesinden türemiştir ve “hoş görünümlü, güzel” anlamına gelir. Bu kelime Eski Türkçe kök kelime “gökyüzü, (mecazi olarak) güzel” kelimesinden türemiştir. Daha fazla bilgi için Sky Matter’a bakın. “Güzel” terimi için Türk lehçeleri Gökçek/Gökçek/Göcek, Göğüş ve Gözel kelimelerini kullanır.

Mütekait ne demek Osmanlıca?

sonradan – Nişanyan Sözlüğü. Arapça ḳˁd kökünden gelen ve “oturmak, geri tutulmak, çalışmaktan alıkonulmak” anlamına gelen mutaḳāˁid متقاعد kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir.

Münfehim ne demek Osmanlıca?

(ﻣﻨﻔﻬﻢ) sıfat. (Ar. fehm “anlamak”, infihām > münfehim) Anlaşılan, kavranan, kavranan: Kaziyye gûyiyâ münfehim’in ahdinde idi / Güneş kimdir tâvûs-ı zerrin-bâl şeb gurâb (Necâtî) Bey).

Müfred ne demek kısaca?

Müfred kelimesi divan edebiyatında terim olarak kullanılır. Başka beyitlerle anlam ilişkisi bulunmayan, dolayısıyla tek başına okunduğunda anlam ifade eden beyitlere Müfred denir.

Müzaf ne demek?

muzafun ileyh muzaf (مَلِكُ النَّاسِ) “halkın kralı” anlamına gelir. Burada “melik” kelimesi muzaf, yani tamamlayıcı kelimedir.

Müzahim ne demek?

(Ar. muzāḥame muzāḥim, “huzursuzluk, karışıklık çıkaran” kelimesinden) Huzursuzluk ve karışıklık çıkaran kişi: Ancak her insan kendisi için iyi olanı ister ve hoş olmayan şeylere öfkelenir (Cevdet Paşa). Ve onu şeytanla birlikte bulursan, şeytana nazik ol ve kendini ikisinin arasına koy (Ahmet A. Konuk).

Sındı hangi dilde?

sindı – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe (sadece Oğuzca) sındu “makas, özellikle koyun kırkma makası” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlama gelen Çince jian dao 剪刀 kelimesinden ödünç alınmıştır. Bu kelime, Çince jian 剪 “kesmek” ve Çince dao 刀 “bıçak” kelimelerinden oluşmuştur.

Tavsiyeli Bağlantılar: Ultrasonik Anemometre Nedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Sıska Escort