Anayasa 152. madde nedir?
Paragrafta şöyle denilmektedir: “Herkes, meşru vasıta ve yollarla davacı veya davalı sıfatıyla iddialarını ileri sürme ve kendini savunma, yargı mercileri önünde adil bir yargılanma hakkına sahiptir.” Bu ifadeyle herkese adalet bulma, hak ettiğini alma ve haksızlığı giderme imkânı tanınmıştır.
Türkiye’nin resmi dini nedir 2024?
Madde 2.- (Değişik: 29.10.)
Anayasanın 154. maddesi nedir?
3. Anayasa’nın 154. maddesi gereğince Yargıtay Ceza Dairesi; Kanunun başka bir yargı merciine bırakmadığı mahkemelerin karar ve hükümlerine karşı son inceleme merciinin Yargıtay olduğunu belirtmiştir.
Anayasa 155. madde nedir?
Herhangi bir sebeple özgürlüğü kısıtlanan kişi, durumu hakkında en kısa sürede karar verilmesini ve bu kısıtlamanın kanuna aykırı olması hâlinde derhal serbest bırakılmasını sağlamak için yetkili adlî mercie başvurma hakkına sahiptir. (Değişik: -4709/4 md.)
Anayasanın 150. maddesi nedir?
MADDE 150. Kanunların Anayasaya aykırılığı hakkında dava ve şikâyetler Anayasa Mahkemesine iki şekilde yapılır: a) İptal davası, b) Temyiz. Bu maddede, kimlerin iptal davası açabileceği açıklanmıştır.
Anayasada 53 madde nedir?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın (Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Sayıştay) 53. maddesi, belirli hak ve özgürlükleri kullanma hakkını korur. “Kimse, Anayasa ve kanunlarda yer alan hak ve özgürlükleri kullanma hakkından yoksun bırakılamaz.
Anayasada İslam yazıyor mu?
1924 Anayasası 10 Nisan 1928’de 1222 sayılı Kanunla değiştirildi ve Anayasanın 2. maddesi olan “Türkiye Devleti’nin dini İslam dinidir” maddesi silindi. Bu değişiklikten sonra 1961 ve 1982 Anayasalarında devlet diniyle ilgili bir madde yoktu.
Azerbaycan’ın resmi dinî nedir?
Azerbaycan Anayasası’nın 18. maddesi dinin devlet işlerinden ve hükümetten ayrı hareket ettiğini belirtmektedir. Nüfusun çoğunluğu Müslüman olmakla birlikte, İslam da dahil olmak üzere herhangi bir dinin kanunu ve propagandası açısından tüm inançlardan insanlar eşit kabul edilmektedir.
Türkiye’de kaç ateist var 2024?
Ateizm Derneği’nden Karan: Türkiye nüfusunun en az yüzde 3’ü ateist – 19 Nisan 2024, Sputnik Türkiye.
Yargıtay mı Üstün AYM mi?
Bilindiği üzere Anayasamızın 146, 154 ve 155. maddelerinde yüksek mahkemeler; Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay’dan oluşmakta olup, aralarında emsal teşkil etmemektedir. Anayasa Mahkemesi kararları gibi, tüm kesin mahkeme kararları da herkesi bağlamaktadır.
Anayasanın ilk 3 madde nedir?
Anayasanın ilk üç maddesi Cumhuriyetin temeli ve harcıdır. “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.” Bu hükmü içeren Anayasamızın 3. maddesi, Anayasamızın 4. maddesiyle değiştirilemezliği garanti altına alınmıştır.
TCK 154/1 cezası nedir?
Mülke tecavüz suçunun cezası TCK 154’te belirtilen hükme göre belirlenmiştir. Buna göre, temel suç olan mülke tecavüzün cezası 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezasıdır.
TCK 155 2 cezası nedir?
(2) Suç, mesleki, sanatsal, ticari veya hizmet ilişkisi veya bir başkasının malını yönetme yetkisi kapsamında emanet edilen ve teslim edilen mallara karşı işlenirse, suç, her ne sebeple olursa olsun, bir kişi hakkında hapis cezası ile cezalandırılır 8 Kasım 2024
Anayasa 8 madde nedir?
Madde 8 – Yürütme yetkisi ve görevi, Anayasa ve kanunlara göre Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından kullanılır ve yerine getirilir. Madde 9 – Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.
Anayasa 101 madde ne diyor?
5) Etkin ve seçilme hakkı temel bir haktır (Anayasa, md. 67). Anayasanın 101. maddesi, şartları taşıyan herkese, devletin başı ve yürütme organı olan Cumhurbaşkanlığı Makamına en fazla iki kez seçilme hakkını, halk ise yürütme organı olan Cumhurbaşkanını doğrudan doğruya seçme hakkını tanımıştır.
Anayasada 51 madde nedir?
Anayasanın 51. maddesine göre; işçiler, önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve bunlardan serbestçe çekilme hakkına sahiptirler.
Cumhurbaşkanı anayasa Mahkemesine kaç üye seçer?
Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, yasama meclisleri tarafından Anayasa Mahkemesine asıl veya yedek üye olarak seçilemezler. MADDE 6. – Anayasa Mahkemesinin iki üyesi Cumhurbaşkanı tarafından seçilir. Cumhurbaşkanı, bu üyelerden birini Askerî Yargıtay Genel Kurulunca gösterilecek üç aday arasından seçer.
Yargı yetkisi kime aittir?
MADDE 9: Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.
2017 anayasa Değişikliği ile neler değişti?
Değişiklik paketinde, mevcut parlamenter sistemin kaldırılıp yerine başkanlık sisteminin getirilmesi, Başbakanlık makamının kaldırılması, Meclis’teki milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkarılması, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısında değişiklik yapılması yer alıyor.