Neşet Ertaş nasıl ünlü oldu?
1957 yılında İstanbul Şen Çalar Plak’tan çıkan İLK PLAK’ı “NEDEN SÖYLÜYORSUN TUHAF TUHAF BÜLBÜL?” halk arasında büyük beğeni kazanmış ve Anadolu’nun her tarafında adı duyulan bir halk ozanı olmuştur.
Neşet Ertaş müziğe nasıl başladı?
Babası Muharrem ERTAŞ’ın yolunu saz sesiyle takip eden Neşet ERTAŞ, 1938 yılında Kırşehir’in Kırtıllar köyünde doğdu. İlkokul yıllarında önce keman, ardından bağlama öğrendi. Babası Muharrem ERTAŞ ile birlikte yöre düğünlerinde saz çalıp türkü söylemeye başladı.
Neşet Ertaş’ın hocası kimdir?
Muharrem Ertaş (1913, Yağmurlubüyükoba, Kırşehir – 3 Aralık 1984, Kırşehir), Türk saz ve söz ustası.
Neşet Ertaş’ın ilk türküsü nedir?
Neşet Ertaş 14 yaşında adını duyurdu, İstanbul’a gitti ve çeşitli işlerde çalıştı. 1957’de ilk plağını çıkardı ve efsanevi saz ustası “Bülbül neden bu kadar garip şarkı söylüyorsun?” türküsünü söyleyerek adını duyurdu.
Kırşehirli Çekiç Ali kimdir?
Çekiç Ali (asıl adı: Ali Ersan; 1932, Kaman – 13 Eylül 1973, Ankara) Türk bağlama sanatçısı ve şarkıcısı, aynı zamanda Anadolu halk müziği şairidir. Kırşehir yöresinin türkü ve bozlaklarının en önemli yorumcularından biridir.
Neşet Ertaş Alevi midir?
Neşet Ertaş, babası Muharrem Ertaş gibi bir Aleviydi. Aleviliğin bir parçası olan “Abdallar” adlı bir topluluğa mensuptu. Neşet Baba, Aleviliğini vurgulayan ve bu davayı takip eden biri değildi.
Bozlak hangi yöreye aittir?
Orta Anadolu bölgelerinde söylenir. Avşar Bozlak, Urum Bozlak gibi türleri vardır. Ankara, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Çorum gibi Orta Anadolu bölgelerinde bulunur. Düzensiz sözlü bir türdür.
Neşet Ertaş neden önemli?
Abdal oyun ve türkü geleneğini başka bir boyuta taşıyarak söz ve müziği kendisine ait sayısız esere imza atan Neşet Ertaş, 25 Eylül 2012’de “halk ozanı” unvanının tarihsel ağırlığını taşıyan önemli bir şahsiyet olarak aramızdan ayrıldı.
Neşet Ertaş hangi milletten?
Türk halk şairi Neşet Ertaş (1938; Çiçekdağı, Kırşehir – 25 Eylül 2012; İzmir), Türkmen/Abdal kültür ve müzik geleneğinin son büyük temsilcisidir.
Neşet Ertaş neden Almanya’da yaşadı?
Ankara’da TRT Radyo Evi’ne girdi. Burada geçirdiği sağlık sorunları nedeniyle abisinin davetiyle Almanya’ya gitti. Çocuklarının eğitimi ve sanat çalışmaları nedeniyle uzun süre Almanya’da kalan sanatçı, 2000 yılında İstanbul’da verdiği konserle sahne hayatına geri döndü.
Neşet Ertaş nereye gömüldü?
26 Eylül 2012, BağbaşıNeşet Ertaş Mezarlığı / Defin tarihi ve yeri
Neşet Ertaş’ın yeğeni kimdir?
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kırşehir Ustalar Müzik ve Tiyatro Topluluğu’nda saz sanatçısı ve ses sanatçısı olan Neşet Ertaş’ın yeğeni Burhan Ertaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk ozanının kuruluşuna öncülük ettiği toplulukta 21 yıldır çalıştığını söyledi.
Zahidem türküsünü kim yazmıştır?
Neşet Ertaş’ın Zahidem Türküsü Yorumu: Dinleyen herkesin yüreğini dağlayan Zahidem Türküsü, Neşet Ertaş tarafından yorumlanarak seslendirildi.
Yolcu türküsü sözü kime ait?
Neşet Ertaş (Ara: Yolcu) türküsünün ilk dizesi.
Bozkırın Tezenesi ismini kim verdi?
Yaşar Kemal’in cezaevine gönderdiği “Üç Anadolu Destanı” adlı eserinde kendisine bu şekilde hitap edilmesinden dolayı kendisine “Bozkırın Tezenesi” lakabı takılmıştır.
Neşet Ertaş müzikteki başarısını neye bağlamıştır?
Müziğiyle milyonlarca insanı etkilemiş, Türk halk müziğinin eşsiz mirasını gelecek nesillere aktarmaya kendini adamıştır. Neşet Ertaş’ın başarı öyküsü, müzik yeteneği, halk müziği geleneğine olan derin bağlılığı ve özgün yorumuyla Türk halk müziğinin unutulmaz isimlerinden biri olmasıyla dikkat çekmektedir.
Neşet Ertaş neden önemli?
Neşet Ertaş, kendi metinleri ve müziğiyle çok sayıda eser yaratmış, böylece Abdal usulünde çalma ve söyleme geleneğini yeni bir boyuta taşımıştır. Ertaş, 25 Eylül 2012’de “halk şairi” unvanının tarihsel ağırlığını taşıyan önemli bir kişilik olarak vefat etmiştir.
Neşet Ertaş kimdir kısa özet?
Türk halk şairi Neşet Ertaş (1938; Çiçekdağı, Kırşehir – 25 Eylül 2012; İzmir), Türkmen/Abdal kültür ve müzik geleneğinin son büyük temsilcisidir. Aynı zamanda “bozkırın kaynağı” olarak da anılır.
Neşet Ertaş neden Almanya’da yaşadı?
Ankara’da TRT Radyo Evi’ne girdi. Burada geçirdiği sağlık sorunları nedeniyle abisinin davetiyle Almanya’ya gitti. Çocuklarının eğitimi ve sanat çalışmaları nedeniyle uzun süre Almanya’da kalan sanatçı, 2000 yılında İstanbul’da verdiği konserle sahne hayatına geri döndü.