Vasi olmak için ne gerekli?
Vesayet belgesi almak için aşağıdaki belgeler gereklidir: Çocuğun kimlik belgesinin fotokopisi veya vesayet adayının ikametgah belgesi. Diğer gerekli belgeler.
Vasi belgesi nereden alınır?
Vesayet altına alma konusunda yetkili ve yetkili mahkeme, küçük veya kısıtlının ikametgahının bulunduğu yer hukuk mahkemesidir (madde 411 ve 413). Mahkeme, kendisine düşen işlemleri yapmış olmalıdır. Bir kimseyi vesayet altına alma kararı dikkatli bir değerlendirmeyi gerektirir.
Kimlere vasi olabilir?
Yasal yaşta olup kısıtlı olmayan herhangi bir gerçek kişi vasi olarak atanabilir. Atanacak kişi, vasi ataması prosedüründe kısıtlama talebinde bulunan ilgili kişiler veya talebi yapan kısıtlı aday tarafından Mahkemeye önerilen isimlerden biri olabileceği gibi, Mahkemenin takdirine bağlı olarak üçüncü kişiler de olabilir.
Vasi almak kaç gün sürer?
Davanın içeriğine ve vesayet durumuna bağlı olarak 120 ila 331 gün içinde tamamlanması gerekir. Bu süre içerisinde davanın tüm aşamalarının kontrol altına alınması zorunludur. Vesayet prosedürü tamamlandıktan sonra, vesayet olarak atanan kişi vesayet belgesi almaya hak kazanır.
Vasi maaşı ne kadar 2024?
Vasıfsız personel pozisyonunda ortalama aylık maaş 2024 yılında 23 bin 976 TL iken, 2023 yılında bu ortalama 14 TL olacak.
Vasi olan kişi maaş alır mı?
Bu mümkün değilse, vesayet altındaki kişinin mal varlığından Devlet Hazinesi tarafından ödenecek bir ücret ödenmesini vesayet makamı talep edebilir. Ödenecek ücret, vesayet makamı tarafından her hesap dönemi için, idarenin iş yükü ve yönetilen mal varlığından elde edilen gelir dikkate alınarak belirlenir.
Vasi tayini için sağlık raporu nasıl alınır?
Vasi tayini için sağlık kurulu raporunun gerekli olduğu hallerde ilgili sulh ceza mahkemesinden alınacak yazı ile tam teşekküllü bir hastaneye başvurulur. Sevk işlemi mahkeme kararına dayandığından ceza hukuku görüşü için ücret alınmaz.
Vasi belgesi e-devletten çıkar mı?
Kimlik belgesinin ibrazı ve e-devlet kapısı şifre taahhütnamesinin veli tarafından veli sıfatıyla imzalanması halinde veli olarak e-devlet şifresi alınabilmektedir.
Noterden vasi tayini yapılır mı?
Bu nedenle noter aracılığıyla veli atanması mümkün değildir.
Vasi ne yapamaz?
Vesayetçi, vesayetçinin tüm iş ve işlemlerini tek başına yürütemez. Bazı işlemler için vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesinin izni, bazı işlemler için ise denetim makamı olan Asliye Hukuk Mahkemesinin izni gerekir.
Vasi bankadan para çekebilir mi?
Vasiyetname uygulayıcısı parayı çekebilir mi? Mahkeme tarafından yetkilendirilen vesayetçiler, vesayet altındaki kısıtlıların para çekme işlemlerini, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vekil aracılığıyla gerçekleştirebilirler.
Vasi atanmasını kim talep edebilir?
Vesayet dilekçesini kimler verebilir? Bir vasi atanması dilekçesi, bir aile hukuku avukatının yardımıyla veya çeşitli nedenlerle kendilerine bakamayan kişilerin akrabaları veya sevdikleri tarafından yapılabilir.
Vasi şartları nelerdir?
Vesayet davası nedir? Kimler vesayet altına alınabilir? Küçük olmak, akıl hastalığı veya akıl yetersizliğine sahip olmak, savurganca para harcamak, topluma zarar verebilecek bir akıl hastalığına sahip olmak, alkol veya uyuşturucu bağımlısı olmak, bu özgürlükle ilişkili cezaları almak gerekir.
Vasilik için hangi belgeler gerekli?
Vasi tayini için hangi belgeler gereklidir? Vesayet başvurusunda bulunurken sunulması gereken belgeler şunlardır: başvuru, kimlik fotokopisi, çocuk veya çocuklar için gerekli sağlık raporu, vasi olmak isteyen kişinin ikametgah belgesi ve varsa diğer gerekli belgeler.
Vasi kararı çıktıktan sonra ne yapılır?
Etkilenen herkes, kararın açıklanmasından itibaren 10 gün içinde vasi olarak atanan kişiye karşı itirazda bulunabilir. İtiraz, kararı veren sulh hukuk mahkemesine yapılır. Mahkeme itirazı haklı görürse, vasi olarak atanan kişiyi değiştirebilir.
Vasi tayini için sağlık raporu nasıl alınır?
Vasi tayini için sağlık kurulu raporunun gerekli olduğu hallerde ilgili sulh ceza mahkemesinden alınacak yazı ile tam teşekküllü bir hastaneye başvurulur. Sevk işlemi mahkeme kararına dayandığından ceza hukuku görüşü için ücret alınmaz.
Hangi engellilere vasi atanır?
18 yaşını doldurmuş zihinsel engelli çocuklar için mahkeme vesayet kararı çıkarılması. Zihinsel engelli çocuğu olanlar; çocuğun sağlık durumunu gösteren engelli sağlık raporu ile il Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunmalıdır. Vesayet süreci için herhangi bir ücret alınmamaktadır.
Vasi belgesi e-devletten çıkar mı?
Kimlik belgesinin ibrazı ve e-devlet kapısı şifre taahhütnamesinin veli tarafından veli sıfatıyla imzalanması halinde veli olarak e-devlet şifresi alınabilmektedir.
Vasi değişikliğini kim talep edebilir?
Veli veya karar verme yetkisine sahip diğer herhangi bir kişi, veli değişikliği talebinde bulunabilir. Ayrıca, böyle bir talepte bulunulmasa bile, meşru bir sebep varsa Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından veli değiştirilebilir.
Kaynak: EtkiliCv.com